уторак, 1. јун 2010.

Osnivanje firme ili radnje

Kada resite da preuzmete stvar u svoje ruke, da osnujete svoju firmu ili radnju, morate da sagledate sledece cinjenice tj. da preispitate prvo sebe:
1. Da li ste sposobne da se same brinete o sebi ili o jos nekim ljudima tj zaposlenima?
2. Da li imate tacnu viziju sta bi bio posao kojim bi se bavili, ako posedujete neki zanat ( frizer, pekar, moler...) tim lakse, onda se bavite onim sto najbolje radite. Tesko cete uspeti ako se frizer a otvorite pekaru.
3. I najvaznije. RAD JE STVORIO COVEKA. Ako ste tip koji voli da radi 8. sati ili krace, da na vreme ruca ili ide na pecanje, odmah odustanite i zaposlite se kod nekog.
Ako ste sagledali sve cinjenice i niste odustali spremite se imate puno posla. Da pocnemo od pocetka:
Za svaki posao prvo i osnovno su resursi i infrastruktura, da uprostim, treba vam novac, poslovni prostor, alat, materijal ili roba.
OTVARANJE FIRME ILI RADNJE:
Nadjite advokata koji ce za vas osnovati vasu radnju ili firmu ( oni obicno kostaju od 50 do 100 eura) Moja licna preporuka je da osnujete preduzetnicu radnju pa ako posao krene onda Drustvo sa ogranicenom odgovornoscu (D.O.O) sto bi u prevodu znacilo da DOO preduzece odgovara svojim osnivackim ulogom dok preduzetnik odgovara svojom licnom imovinom ukoliko nesto u poslu krene po zlu, vise informacija na www.apr.gov.rs. Ako je advokat korektan kao sto bi trebalo da bude onda ce Vas uputiti u sve zakonske obaveze koje treba da ispunjavate kao jedan preduzetnik.
Ime vase radnje treba da bude zvucno, da se lako pamti i asocira na posao kojim se bavite. Bezveze je ime "Zika i sinovi", gde bih ja pitala koji Zika? Koji sinovi? A cime se vi bavite?
Pecat radnje je licno i vazno sredstvo u firmi, vadi se kod pecatorezca kojem odnesete resenje od radnje i on u dogovoru sa Vama napravi izgled pecata po vasoj meri ( to kosta negde oko 20 do 30 EUR-a). Vodite racuna kome dajete pecat na upotrebu, zloupotreba je poslednja stvar koju bi zeleli da vam se desi.
PIB je poreski identifikacioni broj koji se dobija u poreskoj upravi u vasem mestu, to vas nista ne kosta samo je zakonska obaveza. Vise o tome na www.poreskauprava.gov.rs
Prijava na penziono i socijalno osiguranje ( mada sve ovo gore navedeno trebao bi da Vam uradi advokat za onaj novac koji ste mu dali) ako se to ne desi, na vama je da to uradite, sve potebne informacije dobicete kod salterskih sluzbenika a u jednom delu ovog bloga posebno cu objasniti celu proceduru.
Otvaranje tekuceg racuna kod poslovne banke: Kod nas je u poslednjih par godina velika poplava banki, tako da u velikoj ponudi treba izabrati pouzdanu, fleksibilnu banku koja ima pristojne cene svojih usluga, na pocetku vam svaki dinar znaci tako da provizija 0.5% ili 0.4% nije isto i na godisnjem nivou to je pristojna cena. U mom mesto lose sam iskustvo imala sa Banka Intesom i Procredit Bankom a dobra iskustva sa Unicredit bankom, Komercijalnom, Cacanskom, za ostale se raspitajte. Detaljnije o bankama nekom drugom prilikom.
Knjigovodja: Uzmite agenciju da Vam vodi knjige, opredelite se za vodjenje prostog ili dvojnog knjigovodstva, usluge agencije zavisi od obima preduzeca kostaju od 50 do 300 eura mesecno. Sklopite ugovor sa agencijom, mozda ce Vas vise kostati ali trazite od njih da u ugovoru navedu da su i oni odgovorni za tacnost i ispravnost knjizenja, kao i da su u obavezi da Vas upoznaju sa novim zakonskim regulativama, to je njihov posao a ne vas. Zacudili bi se u praksi ko sve ima knjigovodstvene agencije, kako kampanjski rade i kako podmecu ugovore gde se oni oslobadjaju svake odgovornosti zato izaberite kjnigovodju proverenog sa preporukom.

Krediti za pocetnike: S obzirom da ste na pocetku i da novcanih sredstava nikad dosta preporucujem vam da razmislite o dobijanju kredita za pocetnike kod fonda za razvoj, vise informacija na www.fondzarazvoj.gov.rs . Nesto da razjasnimo, kredit za pocetnike u banci i kod fonda za razvoj nije isto, uzmite uslove iz komercijalne banke i pogledajte na sajtu fonda pa uporedite.
Lokacija radnje: je bitna stavka za Vas posao, zavisi od mesta u kom zivite i poslom kojim cete se baviti. Moje misljenje da je lokacija veoma bitna u svakom poslu kada se bavite trgovinom ili uslugom, sta ce vam na pr. ako prodajte kokice onda vam treba mesto gde je veliki promet ljudi koji setaju a ako prodajete gradjevinski materijal onda je najbolje da budete u delu grada gde vec postoje slicne prodavnice. Vase mesto dobro odaberite, ne bih da vas plasim ali videla sam mnogo zatvorenih radnji samo zato sto su bile na pogresnom mesto. Najbolje je ovako, napravite spisak klijenata koji bi bili vasi potencijalni kupci, onda locirajte u vasoj sredini gde se najvise oni krecu, to vam je jedna mala analiza trzista ali vam moze biti od velike koristi.
Odabrali ste vasu lokaciju i sada se spremite da zapocnete Vas biznis. Sredite Vas prostor da bude prijatan kako za Vas tako i za Vase klijente. Ne kupujte stvari koje Vam nisu neophodne, ljude se cesto u samom startu istrose na neke sitnice koje nikada ne koriste, sta ce Vam pisaca masina ako imate racunar ili tri fena za kosu a vi sami radite?.
Pod obavezno na vratima poslovnog prostora istaknite Naziv firme, radno vreme.( Trzinska inspekcija to prvo kontorlisekad udje u radnju) ali o njima i kontrolama neki drugi put.

Sada ste spremni za poceta ceka Vas jos mnogo posla, od fiskalne kase ako se bavite maloprodajom do dobavljaca, kupaca, bankara, agenata, svako vuce konopac na svoju stranu a vi stanite cvrsto i branite svoje interese.
Ostavljajte Vasa pitanja, potrudicu se da odgovorim.

Nastavak sledi.......

Нема коментара:

Постави коментар