недеља, 6. јун 2010.

Bar Kodovi

Cesto sam se u poslu susretala da ljudi ne poznaju primenu Bar koda i kada dodju u situaciju da im kupci traze, ne znaju kome da se obrate.
Bar kod je medjunarodna oznaka jednog proizvoda, Svaki proizvod ima svoj jedinstveni bar kod na niovu celog sveta. Ovo je slika najcesce koriscenog bar koda. Citaju ga svi tipovi skenera i zato ima najrasprostranjeniju primenu. Pored zemlje iz koje dolazi artikal on ima konpanijski prefiks ili tri cifre za proizvodjaca, ostalo su cifre za obelezavanje proizvoda. Cesto sam se sretala sa bar kodovima koji nisu legalni. Ako vas kupac to primeti smatrace Vas za neozbiljnog dobavljaca. Zato svoj bar kod nabavite legalno, placajte godisnju clanarinu asocijaciji. Osnovni paket ima 99 bar kodova i to je uglavnom za jednog porizvodjaca dovoljno.
Pored ovog bar koda dobicete od asocijacije, na vas zahtev, i prehiks za tezinski bar kod, ako prodajete robu koja se meri,  kao i globalni lokacijski broj GLN za oznacavanje kompanija prilikom elektronske razmene podataka. Sve potrebne informacija na sajtu http://www.gs1yu.org.

Нема коментара:

Постави коментар